Den amerikanska miljöorganisationen Ecology Center har undersökt förekomsten av miljögifter i 36 olika mobiltelefoner från tio tillverkare. Det visade sig att Apples succé iPhone är klart värst i klassen. Den gamla iPhone 2 var allra sämst av de testade modellerna. Däremot visar sig de nya iPhone 4 och iPhone 5 hamna bland de fem modeller med minst miljögifter. Alla modeller innehöll minst ett av miljögifterna bly, kvicksilver, brom, klor och kadmium men Samsung var den tillverkare som klarade sig bäst överlag. Apples produkter är de som tagit det största klivet framåt men det är väl också det minsta man kan förvänta sig av ett företag med rekordtillväxt och rekordvinster.
Den mobiltelefon som innehöll allra minst miljögifter var Motorola Citrus följd av iPhone 4 S och LG Remarq. iPhone 5 hamnar på femte plats medan dess huvudsakliga konkurrent, Samsung Galaxy S III, finns att hitta på plats nio.
Även om alla mobiltelefonerna som testades innehöll miljögifter så visade testet på en positiv trend då nyare modeller innehåller lägre halter. Framför allt är det skärmar utan kvicksilver och kretskort utan brom som slagit igenom hos flera tillverkare.
Det stora bekymret med miljögifter i mobiltelefoner är att producenterna inte tar ansvar för återvinning av produkterna. Det uppskattas att 50-80% av alla avlagda mobiler exporteras till länder såsom Kina, Indien, Pakistan, Vietnam och Filippinerna där det ofta saknas adekvat miljö- och arbetsskydd.
Resultat av studien finner ni här
OBS! Denna artikel har korrigerats eftersom Dagens Nyheter först lyckades med bedriften att placera iPhone 4 och iPhone 5 bland de modeller med MEST miljögifter. Vi ber så mycket om ursäkt för denna felaktighet.
DN tabbade sig. De två senaste iPhones tillhörde 5-i-topp av de telefoner med _minst_ gifter, inte tvärtom som DN först skrev. DN har också uppfunnit en ny iPhone, ”iPhone 2”. Kreativ rapportering från DN.
Tackar för påpekandet. En gång i tiden kunde man lita på Dagens Nyheter 🙂
Får telefonerna ens säljas i Europa? Vi har ju förbud mot nästan alla av dessa ämnen i RoHS-direktivet.
Vad gör kemikalieinspektionen åt saken?