Svävande högtalare

LG har lanserat en svävande högtalare, PJ9. Med hjälp av en elektromagnetik svävar högtalaren över basstationen som också agerar subwoofer. Batteriet i högtalaren håller för tio timmars lyssning och därefter sänker den sig långsamt mot basstationen för att ladda.

 

Smart hårborste

Har du inte nog av smarta produkter kanske du även ska skaffa en smart hårborste. Företaget Whitings som som lanserat en rad smarta hälsoprdukter har nu även lanserat en smart hårborste i samarbete med Kerastase.

Namnet på borsten är Hair coach och har en sensor och mikrofon och kan utifrån hur knastret som uppstår när man borstar ge en  tydlig bild av kvaliteten på håret och kommunicerar även med en mobilapp via bluetooth och wifi.

Den smarta hårborsten Hair coach lanseras hösten 2017 och kostar ca 2300kr

Så undviker du att bli lurad av falska mail eller sms

Det dyker ofta upp bluffmail eller sms som utges komma från ett visst företag  men som kan innehålla länkar till sidor med scam, virus eller andra otrevligheter. Här är några tips för att undvika att bli lurad.
1. Stanna upp och tänk efter

Läs alla meddelanden med kritisk blick.  Är det rimligt att du skulle få ett sådant mail från det aktuella företaget?
Fråga dig själv varför företaget, organisationen eller myndigheten kan tänkas vilja kontakta dig. Är du kund, eller har du varit det?
Om svaret är nej kan du antagligen avfärda meddelandet redan här och gå direkt till steg 4.

2. Analysera utformningen

Var uppmärksam på språk och grammatik. Står det något  i stil med ”Du har ett obetald faktura”, ”Vi försök komma i kontakt med dig” eller ”Vänligast följ länk.” Är det antagligen fejk.
Många falska utskick antar ofta en påstridig, uppmanande och alarmistisk ton för att fånga din uppmärksamhet. Och även om innehåll och språk i bluffmailen blivit bättres så görs ofta misstag.

Sist men inte minst kontrollera mejlets avsändaradress. Kontrollera så att inte visningsnamnet skiljer sig från den faktiska @-adressen eller att en annan toppdomän än företagets används  i epostadress och länkar.

3. Granska länkar och bifogade filer

Som regel ska du dra öronen åt dig när du får oönskad e-post innehållandes bifogade filer. Innan du verifierat avsändaren bör du inte öppna eller ladda ned något. De kan innehålla skadlig kod som körs så fort de hamnat på din dator.

Länkar bör du också vara försiktig med att följa. En första åtgärd för att kontrollera en länk är att hovra över den med musen. Leder adressen till rätt domän?

4. Kontrollera om det finns varningar

Kolla in den påstådda avsändarens hemsida och sociala medier  för att ta del av eventuella varningar. Missa inte att läsa besökarnas inlägg – ofta kan du få reda på om någon annan också tagit emot ett misstänkt utskick från företaget i fråga.

Sök i sökmotorer om det förekommer namn, eller fraser för att se om andra har skrivit om liknande utskick.

Följ inte länkar i meddelandet, utan skriv isåfall in adressen till företaget manuellt.
5. Hör av dig till företaget

Hör av dig till meddelandets påstådda avsändare. Ofta kan de direkt säga huruvida kommunikationen är äkta eller ej.
6. Sprid informationen vidare

Har du mottagit ett bluffutskick bör du varna såväl det utnyttjade företaget som vänner och bekanta i din närhet. Många bedragare jobbar stötvis med sina utskick, så om du tagit emot ett misstänkt utskick är det stor risk att många andra också har gjort det.