Skaparna av Toggl ger oss nu TeamWeek

De estniska skaparna av Toggl lanserar nu sin nya produkt TeamWeek vilken riktar sig till professionella team-ledare. Istället för att hela tiden uppdatera ett diagram så kan man nu enkelt använda ett vanligt Excel-ark. Man kan lätt flytta runt uppdrag mellan de anställda.

TeamWeek erbjuds i en 30 dagars gratis testversion, därefter ligger priset på 2 dollar per månad för varje användare.

Toggl har idag 350 000 användare och har sett en ökning av intäkterna på 30% under 2012.

Rdio erbjuder gratis streaming i 15 länder

Idag lät Rdio meddela att de har lanserat gratis musikstreaming i 15 länder, framför allt i västra och norra Europa men även Australien, Nya Zeeland och Brasilien. Till skillnad från Spotify så var planen att Rdio skulle generera en vinst redan från start men man har nu insett att det går inte att få tillräckligt många betalande medlemmar innan gratistjänsten är tillräckligt bra. Därför erbjuder man nu sex månaders streaming helt utan kostnad.

Rdio har ännu inte avslöjat hur många användare de har men en del rapporterar om mycket blygsamma siffror kring 100 000. Detta trots att tjänsten nu erbjuder i stort sett lika många låtar som Spotify – 18 miljoner mot 20 miljoner.

Rdio grundades 2010 i USA av samma personer som låg bakom succéerna Kazaa och Skype – dansken Janus Friis och svensken Niklas Zennström.

Erik Engström ny vd för StepStone

Erik Engström är ny VD på jobbsajten StepStone Sverige sedan 22 januari och efterträder Mark Van der kinderen som sedan juli 2012 varit tillförordnad VD.

Erik är 42 år och kommer närmast från Pitney Bowes Management Services och har bakgrund som chef och ledare sedan år inom detaljhandeln, rekrytering och bemanning, fastigheter samt outsourcing/kommunikation.

StepStone Sverige ägs idag av tyska mediekoncernen Axel Springer och tillsättningen av Erik som VD är ett led i en fortsatt utveckling och satsning på StepStone i Sverige.

Stepstone Sverige har det senaste halvåret gått igenom stora förändringar. Vi har ett delvis nytt men mycket entusiastiskt och proffsigt team på plats. Sedan augusti har vi fördubblat leveransen av rätt jobbsökare till rätt jobb för våra kunder både i Sverige och utomlands, säger Erik Engström och fortsätter:

Detta ser vi som en mycket bra bas för att nu agera mer offensivt på marknaden. Vi kommer bygga vidare på vårt team med målsättningen att hjälpa fler kunder i deras viktiga rekryteringsprocess och kompetensförsörjning, utan att göra avkall på den kvalitet på kandidater vi idag levererar.

Målsättningen för StepStone är, trots den negativa konjunkturen, att öka företagets personalstyrka med 20-30% under året samt att förtydliga företagets produktportfölj, varumärke och erbjudande på marknaden.

Blir Helishopter nästa stora e-handelssuccé?

I Stockholm håller just nu en ny aktör på att utmana de stora drakarna inom e-handel. Det handlar om en startup som går under namnet Helishopter. De erbjuder sin egen version av sociala rekommendationer som ges dels genom datorinlärning och dels som vanliga användarbaserade rekommendationer som utgår från vad ens vänner har klickat på eller köpt. Man har inspirerats av framför allt prisjämförelsetjänster och Pinterest.

Bakom Helishopter står Nordnetchefen Jan Dinkelspiel och IT-entreprenören Andreas Hassellöf. Affärsutvecklare är idag James Pember som tidigare arbetat med den omtalade lyxkonsumtionssajten JamesList. Han är väl medveten om att det är en tuff bransch att ge sig in i och att giganter såsom Amazon redan börjat använda sig av social shopping men de tror att det trots detta finns rum för förbättringar på marknaden.

Helishopter finns än så länge bara i en beta-version men de polerar nu framsidan och fixar buggar inför en snart kommande lansering. De kommer att utgå från den svenska marknaden och siktar på att ha ungefär 90% av alla e-handelsföretag i landet indexerade från start. Därefter följer en satsning i utlandet inom kort.

Helishopter har hittills skrapat ihop 700 000 dollar till finansieringen av sin egenutvecklade plattform.

Säkerhetsexperter varnar för Facebooks Graph Search

För inte särskilt länge sedan avslöjade Mark Zuckerberg och Facebook att de lanserar den nya sökfunktionen Graph Search. Redan nu varnar ledande säkerhetsexperter för denna funktion och råder alla Facebook-användare att genast höja sina integritetsinställningar för att skydda sig mot dessa sökningar som riskerar att orsaka allvarliga problem för såväl privatpersoner som företag.

Det är webbutvecklaren Tom Scott som lagt upp såväl pinsamma som i värsta fall farliga sökträffar från Graph Search. Man kan till exempel söka efter ”företag vars anställda gillar rasism” eller ”muslimska män som är intresserade av män och bor nära Teheran, Iran” (homosexualitet är olagligt i Iran precis som i andra muslimska länder).

Detta är bara några av de miljontals olika sökalternativ som möjliggörs genom Graph Search. Facebook sitter på den största databasen i världen med såväl privat som känslig information om privatpersoner. Det är inte bara pinsamheter som riskerar att uppenbaras utan med lanseringen Graph Search riskerar Facebook till och med att utsätta privatpersoner för dödshot och andra brott.

Även om Facebook inte kan undvika allt ansvar i lanseringen av Graph Search så är det i grund och botten användarna som måste skydda sin integritet. Det bästa man kan göra är att sätta alla sina integritetsinställningar till den högsta nivån.

Resultaten från Spotifys hack day

Förra helgen anordnade Spotify en öppen hack day på sitt nya kontor i Stockholm. Totalt resulterade detta i 65 projekt som antingen redan färdigställts eller är under arbete. Bland dessa kan nämnas Orly som kontrollerar ifall låten som spelas samplar en annan låt eller ifall den har blivit samplad av någon annan. Med hjälp av Organ kan du organisera dina spellistor i Spotify. En del av projekten är riktigt användbara medan andra är mer av det rent underhållande eller humoristiska slaget. Kanske kommer vi få se en eller flera av dessa som appar i Spotify inom en snar framtid.

Se hela listan här

Norsk IT-tillväxt överlägsen i Norden

En förhandstitt på den kommande rapporten ”IT Radar Norge 2013” visar att Norges tillväxt av IT-budgeterna växer mer än övriga länder i Norden under 2013. Detta trots att de större norska verksamheterna kämpar mot den osäkra situationen internationellt och är mer försiktiga i år jämfört ned 2012. Den kompletta rapporten ”IT Radar Norge 2013”, levereras till företaget Radars abonnenter i februari 2013.

Radars prognoser för de Nordiska länderna visar att IT-budgetarna i:

Norge ökar med > 2%
Finland ökar med < 1% Sverige ökar med < 0,5% Danmark oförändrat 0% ”Även om det finns en tydlig avmattning i hur stora norska verksamheter budgeterar för att realisera IT investeringar under 2013, så är IT-budgettillväxten på 2 procent överlägsen övriga nordiska länders. Det ökade investeringarna inom oljeindustrin och den expansiva politiken inom offentlig sektor under ett valår bidrar till detta”, säger Hans Werner i en kommentar.

KTH-student hoppas på Wordfeud-dödare

Spelappar i mobilen är mer populära än någonsin, och Wordfeud samt Ordjakten är två ruskigt framgångsrika exempel. Nu har en KTH-student precis släppt OrdYatzy, en app som redan rönt stora framgångar och kan ge de redan etablerade spelapparna en riktig match.

Vi lanserade den svenska versionen för drygt en månad sedan och vi gick direkt upp som topp 3 i App Stores egna lista för kategorin Tärningspel, vilket vi är glada för, säger Mikael Johansson som studerar sitt femte och sista år på KTH.

Det är han som tillsammans med apputvecklaren Andreas Rehnberg – känd för succépelen RitaGissa, HängaGubbe och Luffarschack – som utvecklat OrdYatzy och sett till att spelet nu introduceras på en digital marknad.

I veckan uppnådde vi vårt första delmål på totalt 10 000 nedladdningar. Detta utan någon direkt publicitet i media alls, säger Mikael Johansson.

OrdYatzy är ett globalt välkänt spel och det traditionella sällskapsspelet kan köpas i hela världen på de flesta språk. Spelet går ut på att utmana vännerna eller låta slumpen välja en motspelare, givetvis över internet.

Syftet med spelet är att samla poäng genom att bilda ord med hjälp av tärningar. Spelarna har tre kast per omgång och den med flest poäng när 11 omgångar genomförts vinner. Reglerna är likt vanligt Yatzy, där spelarna fyller i poängblocket med ordpar, tretal, vokaler, ord med varierande antal bokstäver och bonus.

OrdYatzy kan laddas ner gratis till både Iphone och Ipad från App Store. Det finns också en betalversion för de som vill få tillgång till extrafunktioner som bland annat statistik och övningsläge. En Androidversion ska släppas inom kort.

OrdYatzys webbplats hittar du här: www.ordyatzy.se.

100 heta startups i Finland

De finska webbtjänsterna San Francisco, Hello.fi and Skyhood har gått samman och lanserat Startup100.net, en webbplats där de listar de 100 hetaste startupsen i Finland. Tjänsten mäter den sociala aktiviteten och hur ofta företagen nämns och syns på nätet. Överlägsna i toppen på listan är för tillfället, inte helt överraskande, Rovio Entertainment och Dealdash.