Wikileaks-grundaren utlämnas till Sverige

Efter flera turer inom Storbritanniens rättsväsende så fattades nu på förmiddagen beslut i Supreme Court (den brittiska motsvarigheten till Högsta Domstolen) om att Wikileaks grundare Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Assange är sedan tidigare häktad i sin frånvaro i Sverige misstänkt för våldtäkt. Nätaktivister har emellertid hävdat att det hela bara handlar om en möjlighet att få honom utlämnad till USA, något Assange uttryckt stark oro för och som enligt honom själv varit huvudorsaken till att han hela tiden motsatt sig ett utlämnande till Sverige som han anser går amerikanska statens ärenden.

Julian Assange har tidigare talat om att ta ärendet vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter men huruvida detta är aktuellt är högst tveksamt.

Två av sju domare i Supreme Court motsatte sig det svenska utlämningskravet.

Facebook ner mer än 20 procent

Den sociala nätverksjätten Facebook fick en skakig start när aktierna debuterade på Nasdaq-börsen fredagen den 18 maj. Efter en trevande inledning med både upp- och nedgångar så har värdet på aktierna sjunkit stadigt den senaste tiden och priset för en Facebook-aktie ligger nu på under 29 dollar. Det ursprungliga priset vid börsintroduktionen låg på 38 dollar per aktie vilket innebär att Facebook sjunkit i värde med mer än 20 procent efter ett stort fall under tisdagen som ett resultat av nyheten om att de planerar att släppa en egen smartphone. Totalt motsvarar det en minskning av börsvärdet på 25 miljarder dollar eller 180 miljarder kronor.

Facebook släpper egen smartphone?

Redan 2010 rapporterade tekniksajten Techcrunch att Facebook försökte utveckla en egen smartphone men det projektet rann ut i sanden av okänd anledning. Nu uppger New York Times att det ledande sociala nätverket planerar att lansera en smartphone någon gång under 2013.

Flera anställda på Facebook uppger för New York Times att flera ingenjörer anställts, däribland sådana som tidigare arbetat med utveckling av iPad och iPhone på Apple. Facebook själva vill inte kommentera uppgifterna.

Sökmotorjätten Google har som bekant redan lanserat egna mobiltelefoner och äger sedan 2005 dessutom bolaget som utvecklar operativsystemet Android.

Google vägrar ta bort länkar åt Microsoft

Microsoft har blivit osams med Google. Anledningen är att det förekommer ett stort antal länkar i sökmotorresultaten till sidor där man kan ladda ner gratisversioner av Microsofts program som normalt sett säljs. Microsoft vill därför att Google tar bort omkring 50 000 länkar till sådana sidor. Google vägrar göra detta med hänvisning till att det är ett hot mot informationsfriheten, samtidigt som man menar att kraven hos 97 procent av de som vill att länkar plockas tillgodoses.

Googles agerande i frågan är intressant med tanke på att företaget ett flertal gånger själva anklagats för brott mot upphovsrätten och de har dessutom även dömts för detta brott i domstol.

It-profil döms till fängelse

Den 53-årige domänhandlare som greps och häktades i september förra året dömdes idag till tre års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han har sedan 90-talet registrerat, köpt och sålt domäner via flera bolag såväl i Sverige och utomlands. Den ekonomiska brottsligheten består i att han registrerat ett bolag på Mauritius för att därigenom sälja attraktiva domännamn och slippa undan svensk skatt. Tingsrätten följer Skatteverkets linje att verksamheten de facto bedrivits från en kommun i närheten av Göteborg och aldrig på Mauritius vilket innebär att han ska betala skatt i Sverige.

Den 53-årige mannen säger till GP att domen kommer att överklagas.

Loopia stänger ner Greenpeace-sida

Det ledande svenska webbhotellet Loopia har valt att stänga ner en av Greenpeaces sajter efter att organisationen stämts för upphovsrättsbrott utav det till hälften statliga finska oljebolaget Neste Oil.

Anledningen är att Greenpeace lanserat sajten Nestespoil som till upplägget är mycket lik Neste Oils egen där de berättar om de verkliga effekterna av övergången till palmoljediesel vilket leder till skogsskövling. Det handlar emellertid om en parodi vilket per automatik förutsätter en likhet med originalet.

Loopia har valt att stänga ner sajten innan ärendet ens har behandlats i tingsrätten, något som många reagerat starkt på och som nu även uppmärksammats utav Sveriges Radio. Flera andra i it-branschen, däribland representanter från andra svenska webbhotell, har emellertid uttalat sig starkt kritiskt på det populära forumet Webmaster Network.

”Loopia är ett oseriöst företag som viker sig utan lagstöd för minsta lilla saker.

Innan det finns ett domslut på det målet bör man inte göra något alls, även den juridiska biten är nog rätt oklart.”, säger ägaren till det mindre webbhotellet PatrikWeb.

DN väljer att framför nyheten betydligt mer diplomatiskt utan att nämna webbhotellet vid namn.

Det finns emellertid ytterligare en aspekt att ta hänsyn till i det här fallet. Emil Isberg skriver i sin blogg att Loopia inte haft något val. De otydliga formuleringarna i IPRED-lagen, som är till för att skydda artister, författare och andras verk, gör att dessa kan användas för att i det här fallet tysta en politisk kampanj. I praktiken jagar man mellanhänder, menar Emil Isberg.

Lyssna: ”Frågan om att blockera sajter är kontroversiell”

Twitter världens mest använda API

ProgrammableWebs grundare John Musser höll igår ett tal vid konferensen Glue i USA. Han tog då bland annat upp de API:er som får mer än en miljard anrop per dag. Topplistan är som följer:

Twitter – 13 miljarder (maj 2011)
Google – 5 miljarder (apr 2010)
Facebook – 5 miljarder (okt 2009)
Netflix – 1,4 miljarder (maj 2012)
AccuWeather – 1,1 miljarder (apr 2011)
Klout – 1 miljard (maj 2012)
Ebay – 1 miljard (Q1 2012)
Sabre – 1 miljard (jan 2012)

Siffrorna för Google och Facebook har som synes några år på nacken och ligger säkerligen avsevärt högre idag. En stor bidragande faktor till Twitters överlägsenhet är att alla deras applikationer använder sig utav API, så även internt och deras webbklient. Google har tvärtom väldigt lite eller ingen intern användning och dessutom är anropen utspridda på närmare 100 olika API:er.

Hitta.se överger Microsoft för Play

Sedan Hitta.se lanserades 2004 så har sajten blivit en av de populäraste i Sverige med omkring 3,5 miljoner unika besökare och 20 miljoner sidvisningar per vecka. Det som från början var en sajt baserad på Microsoft-teknologi och .NET-ramverk har nu blivit en open source-miljö. Detta berättar IT-arkitekten Jesper Blomqvist i en intervju med Computer Sweden/IDG.

Den gamla kodbasen blev till sist ohanterlig på grund av buggar och ett omständigt arbete med att införa nya funktioner, vilket kanske bör skyllas mer på den egna kodstrukturen än den teknik som använts. Hur som helst så beslutade utvecklingsavdelningen sig i september 2010 för att byta teknik vilket resulterade i den nya sajten som lanserades i februari i år.

Hitta.se valde att gå ifrån Microsofts ramverk såsom ASP.NET och istället satsa på det betydligt yngre ramverket Play som är byggt i Java och Scala. Det är ett lättviktsramverk som är konstruerat för att minimera CPU-användningen och ge goda förutsättningar för skalbarhet.

Hitta.se tänker även göra sig av med sin mobilsida helt genom att använda sig av responsiv design vilket gör att man slipper underhålla två kodbaser parallellt.

Googles köp av Motorola går igenom

Efter flera månaders noggrann granskning av konkurrensmyndigheter över hela världen så är det nu äntligen klart att Google får köpa det amerikanska telekommunikationsbolaget Motorola. Prislappen ligger på 12,5 miljarder dollar, motsvarande knappt 90 miljarder svenska kronor. Det är framför allt Motorolas 17 000 patent och 6 800 liggande patentansökningar som Google är intresserade utav för att bland annat kunna skydda det egna operativsystemet Android mot konkurrenternas ständiga anklagelser om patentintrång. Under de senaste åren har antalet patentstrider bland smartphone-tillverkarna ökat kraftigt och det har blivit allt viktigare att ha ett fullgott skydd för sin mjuk- och hårdvara.