Labs² och Bredband2 förlikas

Alla tvister mellan bolagen och koncernbolagen görs upp i ett slag.

Labs² Group AB som är noterat på First North, och Labs² i Lund AB, på ena sidan och Bredband2 i Skandinavien som också är noterat på First North, och Bredband2 AB på den andra sidan har träffat förlikning avseende alla tvister mellan bolagen och koncernbolagen. Genom förlikningen och dess genomförande, som sker inom en månad från idag, regleras slutligt alla krav och mellanhavanden mellan bolagen.

För Labs²-koncernen innebär förlikningen att 6,65 MSEK tillförs koncernen.

”Vi är mycket glada över att nu kunna lägga de här processerna bakom oss och fullt ut koncentrera oss på kärnverksamheten”, säger Labs² VD Jonas Birgersson.

Microsoft och HP satsar på studentapparatörer

STOCKHOLM, 26 januari 2011 – I höstas inledde Microsoft och HP jakten på lämpliga studentambassadörer. Urvalet baserades inte bara på studenternas intresse för teknik, utan också på deras sociala och kreativa förmåga. Tretton studenter på sju universitet i Sverige har nu valts ut att bli studentambassadörer för HP och Microsoft. Uppdraget som studentambassadör är inte direkt kopplat till försäljning. Det handlar om att agera partner till företagen för hur de långsiktigt ska engagera studenter på universitetsnivå.

I takt med att datorer spelar en allt viktigare roll inom utbildningsväsendet har Microsoft och HP valt att satsa på att gemensamt nå ut till universitetsstuderande. Hösten inleddes med en roadshow där företagen visade upp sina produkter och lösningar och tog till sig studenternas feedback. Nu är tanken att arbeta mer långsiktigt med ambassadörsprogrammet och låta studenterna hjälpa till att ta fram ett ramverk som kan engagera andra studenter.

Detta är ett väldigt spännande vägval för oss. Vi har från början bestämt oss för att ha ett öppet sinne och låta studenterna vara högst delaktiga från första början. Vi tror på att möta målgruppen på deras villkor för att skapa engagemang, säger Johnny Kroneld, HP Direct Marketing & Communication Manager PSG.

Våra ambassadörer är mycket betydelsefulla för vårt framtida arbete mot universiteten. De tillhör målgruppen och har en unik förståelse för hur våra varumärken och produkter upplevs samt vad vi som företag kan göra för dem, säger Anna Ström, Business Group Lead Windows Consumer på Microsoft.

Ambassadörsprogrammet inleds med en workshop över två dagar i slutet av januari, där programmets utformning kommer att diskuteras fram med ambassadörerna själva. Tanken är att ett första pilotprojekt ska löpa under sex månader framåt.

De utvalda ambassadörerna studerar på följande universitet: Stockholms universitet, KTH, Umeå, Linköping, Lund, Chalmers och Göteborgs universitet.

Pirate Bay-grundare planerar nytt projekt

Just nu sprids det rykten på internet om att någon eller några av de personer som ligger bakom The Pirate Bay planerar ett nytt projekt i syfte att slå ut den etablerade musikindustrin. Det nya projektet går under namnet fear.themusicbay.org och domänen är redan idag aktiv även om innehåll saknas.

En rad bloggar och twittermeddelanden gör gällande att det är personer från The Pirate Bay som ligger bakom den nya sajten. Domänen står dessutom skriven på Idleworks.org och går man in på deras sida finns där en rubrik ”Other projects by The Pirate Bay crew”. Idleworks är baserat i Seychellerna dit The Pirate Bay förpassades av grundarna i ett desperat försök att undvika rättsliga följder när havet började storma.

”Musikindustrin kan inte ens föreställa sig vad vi planerar att lansera de kommande månaderna. I flera år har de bittert klagat över piratkopiering, men om de någonsin haft anledning att vara rädda så är det nu.”, berättar en person från The Pirate Bay till sajten TorrentFreak.com.

Det nya projektet ska lanseras i november i år på samma dag som IFPI, den internationella samarbetsorganisationen för skivbolag, fyller 78 år.

Läs mer: SvD

Facebook betalade 58 miljoner kronor för Fb.com

Det avslöjades nyligen hur mycket Facebook betalade för domännamnet Fb.com som inköptes under 2010 av American Farm Bureau Federation vilka använder Fb.org som sin primära domän. Den enormt populära nätverkssajten hostade upp imponerande 8,5 miljoner dollar, motsvarande 58 miljoner kronor, för den korta premiumdomänen.

Facebook, som ursprungligen gick under namnet TheFacebook, köpte i augusti 2005 sin nuvarande domän Facebook.com för den något beskedligare summan av 200 000 dollar.

Eric Schmidt avgår som VD för Google

Från och med april kommer internetjätten Google att få en ny VD. Nuvarande VD Eric Schmidt meddelar nu nämligen att han efter tio år på posten kommer att lämna över posten till Larry Page, en av företagets grundare. Schmidt kommer dock att sitta kvar som styrelseordförande och framöver koncentrera sig på relationer med kunder, samarbetspartners och myndigheter.

Eric Schmidt rekryterades till Google 2001 efter att tidigare ha arbetat på en rad IT-företag såsom Bell Labs, Sun Microsystems och Novell.

Samtidigt som Schmidt lät meddela VD-bytet så presenterade Google sin senaste kvartalsrapport som visade upp en imponerande ökning på 26 procent jämfört med samma kvartal föregående år och en total omsättning på 8,44 miljarder dollar. Nettovinsten blev 2,54 miljarder dollar.

Läs mer: IDG

Bildt diskuterar IT-säkerhet med Estland president

Hur ska individer och samhällsfunktioner kunna skyddas från IT-brottslighet? Vad kan göras internationellt för att göra nätet mindre mottagligt för attacker? Dessa och andra frågor diskuteras av bland andra utrikesminister Carl Bildt och Estlands president Toomas Ilves på ett seminarium i Stockholm imorgon, onsdagen den 19 januari.

Seminariet, som hålls på Försvarshögskolan, är en del av det estniska statsbesök som pågår i veckan. Man kommer att diskutera den senaste tidens utveckling när det gäller just cybersäkerhet, också i relation till de omfattande nätattacker som drabbade Estland häromåret.

I sitt s.k. linjetal nyligen efterlyste utrikesminister Carl Bildt en dialog om internationella regler för frihet på nätet:

”Vi är på väg in i den hypernätverkade världen – med de hyperberoenden det för med sig, och med den hyperosäkerhet som också skulle kunna komma. Då blir säkerheten för och på nätet en politisk fråga av första rang”, sa Bildt då.

Twitter tackar nej till miljardbud från Facebook

Den oerhört populära så kallade mikrobloggen Twitter har tackat nej till ett bud på 500 miljoner dollar (omkring 3,5 miljarder kronor) i aktier från det sociala nätverket Facebook. Detta uppger Financial Times. Biz Stone, en av Twitters tre grundare, säger i en intervju att Facebook inte kunde erbjuda något som de vill ha. Det fyra år gamla företaget Twitter har, liksom många andra stora gratistjänster på nätet, ännu inte kunnat redovisa någon vinst och det ryktas på många håll att Twitter inte vill ha några aktier i ett extremt övervärderat luftslott utan endast kontant betalning om en försäljning ska vara aktuell.

Läs mer: SVT, SvD

Ny svensk bloggtjänst lanseras

Igår lanserades den helt nya tjänsten Bloggbyte.se. Tanken med denna webbplats är att underlätta för bloggare som vill marknadsföra sina bloggar på ett snabbt och enkelt sätt. Genom att registrera sin blogg på Bloggbyte.se så talar man om för andra bloggare att man är intresserad av att byta länkar och man slipper ägna tid åt att fråga personer som man inte har en aning om ifall de är intresserade av detta eller inte.

Bloggbyte.se har precis lanserats i en betaversion och söker just nu samarbetspartners som är verksamma i bloggosfären.

Läs mer: Bloggbyte-bloggen

Facebook, Google och Apple stäms av Microsoftgrundare

Facebook finns bland de stora bolag som stämts av Microsoftgrundaren Paul Allen genom hans bolag Internal Research. Han hävdar att sajtens like-knapp bygger på patentintrång. Bland övriga bolag som stäms finns AOL, Apple, Ebay, Google och Yahoo. Totalt är det elva bolag som innefattas i stämningsansökan. Internal Research är ett forskningsbolag som Paul Allen grundade 1992.

Paul Allen anser att även Google bryter mot patent genom sitt populära operativsystem Android som finns i ett flertal olika smartphones. Apple stäms likaså för Itunes Music Store, App Store och Apple TV.

Läs mer: IDG

Hårddiskar och USB-minnen kan bli dyrare

Hårddiskar och USB-minnen kan bli betydligt dyrare inom en snar framtid. Detta efter att rättighetsorganisationen Copyswede inte lyckats komma överens med elektronikbranschen om hur höga de nya avgifterna på externa hårddiskar och USB-minnen ska vara. Det hela handlar om privatkopieringsersättningen som dessa lagringsmedier tidigare varit befriade från men som sedan tidigare gäller för CD, DVD, MP3-spelare samt DVD-spelare med inbyggd hårddisk. Branschen själva hävdar att de nya avgifterna, som ska gälla från 1 april i år, strider mot lagen eftersom avgiften endast får tas ut från produkter som är särskilt ägnade åt att kopiera.

När avgifterna börjar gälla blir en extern hårddisk på 250 GB 160 kronor dyrare.

Läs mer: SvD