.SO-domäner släpps fria i mars

En ny toppdomän är på väg att införas, då Somalia öppnar för registrering av .SO. Den 1 april 2011 släpps den för alla, men redan under hösten införs Sunrise- och Landrush-perioder. Sunrise har förlängts till den 31 december och landrushen startar den 10 januari och pågår fram till den 28 februari. Har ni ett varumärke eller liknande som ni önskar få med i Sunrise, bör ni alltså redan nu skicka in en registrering.

Du kan beställa .SO hos bland annat det svenska ombudet NameISP, se:
http://www.nameisp.com/tld.asp?tld=so

Pirate Bay fälls i hovrätten

Klockan 14 idag meddelade Svea hovrätt sin dom i Pirate Bay-rättegången. Peter Sunde Kolmisoppi, Fredrik Neij och Carl Lundström döms alla till fängelse i mellan fyra och tio månader vilket är sänkta straff gentemot tingsrätten. Man valde emellertid att höja skadeståndet från tingsrättens 30 miljoner kronor till 46 miljoner kronor. Den fjärde åtalade, Gottfrid Svartholm Warg, befinner sig utomlands och kunde inte närvara vid rättegångsförhandlingarna.

Domen kommer sannolikt att anklagas till Högsta Domstolen.

Webbhotellet Loopia lanserar iPhone-app

Att ha rätt domännamn för din webbsida eller webbtjänst kan vara direkt avgörande för hur verksamheten går. Därför lanserar Loopia en iPhone-app som gör det möjligt att så fort du får en idé kontrollera lediga domännamn och beställa dem – var du än är.

Loopias Iphone-app är den enda svenska domän-applikationen som idag är tillgänglig via Apples App-store kostnadsfritt. Den är dessutom utvecklad för att fungera lika bra på en Iphone som på en Ipad.

Det spelar ingen roll om du står i en fullpackad pendeltågsvagn eller är på långpromenad i skogen – när du får den där briljanta idén för en ny webbtjänst så är det viktigt att säkra det perfekta domännamnet direkt, säger Jimmie Eriksson, kontorschef på Loopia AB i Västerås.
Med hjälp av Loopias nya Iphone-app är det enda du behöver mobiltäckning och din ständiga följeslagare, mobiltelefonen, för att omedelbart kunna registrera ditt domännamn.

Fler och fler använder mobiltelefonen även till mindre tidskritiska tjänster. Med full översikt över alla domännamn kan du också ta bort domännamn som inte längre används och hålla koll på hur långt det är kvar till dina domännamn löper ut. Du får även en översikt över dina fakturor och kan betala de som närmar sig förfallodagen för att inte riskera att domännamnen löper ut och försvinner ur din ägo. Naturligtvis ingår också aktuell driftinformation över Loopias tjänster, och med ett klick kan du enkelt kontakta support både via e-post och telefon.

Självklart stannar vi inte här, trots att version 1.0 av vår Iphone-app är fullmatad med funktioner så ska den bli ännu bättre i framtiden. Vi tar mer än gärna emot önskemål och förslag från våra kunder på vad de vill se i kommande versioner, avslutar Jimmie.

Ladda ner den gratis på: www.loopia.se/iphone.

Spotify tilldelas innovationspris

Spotify utses till bästa exemplet på svensk innovation och tilldelas Svenska Innovationspriset 2010. Priset är instiftat av Veckans Affärer, ÅF, Almega och Vinnova och delas ut för fjärde året i rad. SolarCool som utvecklar soldrivna kylskåp och är en del av KTH/PIEps satsning Innovation against poverty vinner det nyinstiftade priset Innovationspriset Student.

Vinnare av Svenska Innovationspriset 2010: Spotify

Kriterier: Priset tilldelas en innovativ person eller grupp som skapat, utvecklat eller stått bakom, en svensk innovation som nått kommersiellt genomslag.

Juryns motivering: På bara fyra år har de gått från att vara en innovativ uppstickare till att ses som frälsaren för en hel bransch i djup kris med en havererad affärsmodell. Genom sin digitala tjänst har de i piraternas tidevarv visat respekt för upphovsrätten och gjort musik extremt lättillgänglig och samtidigt värd att betala för. Därför tilldelas Spotify 2010 års Svenska innovationspris.

Vinnare Innovationspriset Student 2010: SolarCool

Kriterier: Tilldelas en person eller grupp, på ett universitet eller högskola, som skapat en innovativ produkt eller verksamhet.

Motivering: Med en global ambition och med glödande samhällsengagemang försöker de lösa ett livsavgörande problem i många utvecklingsländer. Med solen som energikälla och med nanotekniken som redskap har de tagit fram ett billigt kylskåp som drivs utan elektricitet. Därför tilldelas Solarcool 2010 års Innovationspris student.

Juryn består av Lena Treschow-Torell, IVA och juryns ordförande, Anna Körnung, chefredaktör Veckans Affärer, Jonas Wiström, vd ÅF, Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega, Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova, Anders Flodström, KTH och Anders Snell, ordförande Åforsk.

Finalister Svenska Innovationspriset:
Innovativ Vision AB – WoodEye, Mando Group, Spotify och Qliktech

Finalister Innovationspriset Student:
SolarCool KTH, Tomologic KTH och Ung Omsorg Handelshögskolan.

Tidigare vinnare
Tom Johnstone, VD, SKF (2009)
Melker Andersson Group (2008)
Raysearch Technologies (2007)

Driftsstörningar hos Swedbank

Swedbank och Sparbankerna lider just nu av allvarliga driftsstörningar vilket har gjort att man inte kunnat betala med kort eller ta ut pengar från sitt konto. Internetbanken är också satt ur funktion såväl som Swedbanks övriga tjänster och deras webbplats. Någon orsak har ännu inte kommit fram men företaget arbetar intensivt för att lösa problemet så snabbt som möjligt. Om man lider någon ekonomisk skada av det inträffade så kan man kräva kompensation via närmaste bankkontor.

Påven varnar för effekterna av internet

Påven Benedictus XVI deltog i helgen på en konferens i Vatikanstaten om kultur och talade då bland annat om internet. Han sa då att unga människors alltmer utbredda kommunikation över nätet riskerar att öka känslan av ensamhet och desorientering och att unga människor blir känslolösa av internet. Många ledande advokater och andra som arbetar inom rättsväsendet har gjort en liknande analys av samhällsklimatet utan att tala om orsakerna. Under de senaste 20 åren har samhället blivit råare och kallare och det grova våldet har steg för steg krupit lägre ner i åldrarna. Biologer, beteendevetare och psykologer har sedan åtskilliga år tillbaka känt till att direkta sociala kontakter individer emellan är extremt viktiga för känslolivet, det psykiska välmåendet och den sociala utvecklingen.

Svensk lekstuga – personliga reflektioner om webbhotellen

Denna artikel är tänkt som en väckarklocka för den svenska webbhotellbranschen. Det man kan konstatera är att det är en bransch utsatt för hård konkurrens med relativt låga vinstmarginaler. Det har också blivit alltmer tydligt att det är en bransch präglad av oseriösa affärsmetoder samt barnsliga strider mellan naiva, unga och rebelliska män – barn av internetgenerationen. Jag tänker nu gå igenom några av de mer namnkunniga webbhotellen och ge en liten kortfattat och översiktlig bild av branschläget.

Loopia är ett av Sveriges mest anrika webbhotell och har bedrivit verksamheten sedan 1999. De har länge varit störst i landet även om de tappat mark de senaste åren. De är fortfarande störst vad gäller domännamn och administrerar idag flera hundra tusen domäner åt sina kunder. Loopia har tappat kunder under de senaste åren främst på grund av Bineros framfart men även på grund av upprepade avbrott i sina tjänster som inte åtgärdats. Det som får Loopia att sticka ut från många av sina konkurrenter är att de har en välvårdad och professionell framtoning utåt sett och försöker hålla sig utanför dessa barnsliga strider. De har dessutom en ny, mycket väl fungerande kontrollpanel som gör vardagen behagligare för kunderna. Det tråkiga är att de har väldigt svårt att ta till sig råd och önskemål från sina kunder. Loopias problem är troligen till stor del relaterade till att de numera ägs av en norsk koncern som inte ger dem utrymme för utveckling, något som får förödande konsekvenser i en bransch som denna.

Loopias primära konkurrent heter Binero och är den starka uppstickaren som tagit över ledningen efter att ha blivit utnämnd till Sveriges bästa webbhotell två år i rad i Internet Worlds (visserligen relativt oseriösa men ändock) webbhotelltest. Bineros stora problem har till synes varit en extrem växtvärk. Deras onödigt sega kontrollpanel har lidit av allvarliga buggar. Märkligt nog har man valt att strunta i att rätta till flera av dessa till förmån för utvecklingen av en helt ny webbplattform. Man har lovat de äldre kunderna att de ska flyttas över till denna så snart som möjligt men många har snart väntat i ETT ÅR utan att något har hänt. Samtidigt så har flera viktiga funktioner inte funnits på plats när man lanserat den nya plattformen. Det är extremt illa skött. Nyligen drabbades man även av en smärre katastrof då i princip hela webbhotellets tjänster låg nere under en hel förmiddag på grund av en fallerande länk i deras egna system som uppenbarligen inte var särskilt klyftigt konstruerat. Man har valt att inte närmare gå in på vad som orsakade detta.

Webbhotellet One.com är visserligen danskt men de har en hel del svenska kunder och har blivit utsedda till bästa budgetval. Med priset följer givetvis även en hel del brister. Tidigare har man erbjudit Windows-konton med Chili!Soft ASP vilket var tämligen omodernt och uselt. Man har även satt sig på tvären när kunder ska flytta sina domäner från företaget. På senare tid har man emellertid tagit sig i kragen, skrotat Windows-konton och på det stora hela städat upp i verksamheten. I september i år kom däremot ett nytt bottennapp då .SE stängde av One.com som registrar för .se-domäner på grund av avtalsbrott.

Även om One.com skött sig mycket illa vad gäller åtagandet gentemot .SE så är kollegorna i likaledes Danmarks-baserade Surftown ännu värre. Omedelbart efter .SE tog detta beslut så erbjöd man nya kunder att registrera en gratis .se-domän vid användande av rabattkoden ’ONE’. Detta är bland det lägsta jag sett i branschen och sådant beteende kan inte accepteras eller försvaras på något vis. Surftown har i övrigt skött sina åtaganden gentemot kunder på ett bra sätt överlag men det är mycket märkligt att köra safe_mode off år 2010. Det ställer till mycket bekymmer för kunder som kör färdiga system som grund.

City Network har funnits med i bilden ett bra tag nu men det är först på senare tid som de etablerat sig som ett av landets mer namnkunniga webbhotell, inte minst vad gäller molntjänster. De gjorde dock en rejäl tabbe i oktober när de mer eller mindre gav bort .se-domäner för 99 öre styck i en kampanj som syftade till att nå 1 miljon registrerade .se-domäner hos .SE. Enligt hemsidan skulle man köra denna kampanj i exakt en veckas tid men kampanjen avbröts utan förvarning efter halva tiden vilket retade upp många kunder. City Network hade glömt nämna att kampanjen skulle avslutas vid 1 miljon domäner i sitt blogginlägg på hemsidan. I rädsla att förlora alltför mycket pengar så valde man att avbryta kampanjen och ersätta den med ett nytt subventionerat pris på 19 kr styck. Det var självklart ett ansvarsfullt och korrekt företagsbeslut men ändock ett stort misstag från första början. Märkliga buggar i en ganska dålig kontrollpanel är också ett av deras problem men en ny förbättrad sådan är på gång.

Det finns härutöver ett fåtal andra större företag som knappast skött sig bättre såväl som några små aktörer på marknaden som ägnar sig en hel del åt att spy galla på sina konkurrenter för att därigenom attrahera kunder. Dessutom har flera företag i branschen gått i konkurs under de senaste åren då de blankt struntat i att hjälpa sina kunder vidare.

Kort sagt kan man väl säga att det fortfarande är alltför mycket lekstuga över den svenska webbhotellbranschen. Kanske beror det just på att det är en ganska liten marknad. Förhoppningsvis höjs kvaliteten framöver och det kommer in fler noggranna och seriösa personer i verksamheterna.

Rackspace och Nasa släpper molnplattform

Den första koduppsättningen har släppts från molnplattformen OpenStack, som lanserades av Rackspace och NASA tidigare i år. Kodsläppet ”Austin” innehåller kod för OpenStack Compute och OpenStack Open Storage.

Den första uppsättningen kod är ett steg mot målet att bygga upp en standard för öppen källkod i molntjänster, vilket gör det lättare för kunder att flytta mellan olika molntjänster. Det minskar även oron för att bli låst till en särskild sorts teknik.

Sedan lanseringen för tre månader sedan har OpenStack byggt upp ett nätverk av aktiva deltagare som bidrar med kod. De har levererat sina kodsläpp och åtaganden enligt planerna, lockat till sig nya medlemsföretag och mött ett stort intresse från företag och tjänsteleverantörer.

Det stöd och aktiva deltagande vi har mött från branschen har varit helt fantastiskt. Vi har kommit mycket längre än vi förväntat oss efter bara tre månader, och framtiden ser lovande ut. Branschen samlas runt visionen av ett molnalternativ byggt på öppen källkod, vilket betyder att molnleverantörer inte behöver bygga upp infrastruktur från grunden igen. Samtidigt blir det enklare för användare att flytta sin information och program mellan olika moln, antingen för att använda olika leverantörer eller byta helt från en till en annan, säger Jim Curry, ansvarig för OpenStack-projektet.

Koden för OpenStack Object Storage, en lättillgänglig molnlagringsplattform, har funnits tillgänglig för en begränsad skara utvecklare sedan i juli i år. Austin-släppet gör det enklare att installera och implementera koden, och har ett antal buggfixar och nya funktioner som en statistikprocessor, ökad åtkomstkontroll och användardefinierade metadata. Rackspace använder koden bakom sin Cloud Files-tjänst för att driva OpenStack Object Storage.

Den första versionen av OpenStack Compute, en storskalig motor för databeräkning, kombinerar de bästa egenskaperna från Rackspace Cloud Servers och NASA:s molnplattform Nebula. OpenStack Compute är nu redo för testning och prototyper och användare uppmanas att delta i den öppna utvecklingsprocessen genom att installera koden och ge feedback. Målet med den nya utgåvan är att skapa en enklare väg för de tre typer av organisationer som hittills har deltagit i och utvärderat projektet; tjänsteleverantörer som bygger molntjänster, företag och myndigheter som använder privata moln, samt de leverantörer vars molnteknik integreras i OpenStack.

Vi på NASA är väldigt förväntansfulla inför de framtida molnmöjligheter och funktioner som kommer att utvecklas av OpenStack-nätverket. Tillsammans kommer medlemmarna i OpenStack bidra till att utveckla molntjänster ytterligare, säger Ray O’Brien, projektledare för NASA:s Nebula-plattform.

Nästa kodsläpp från OpenStack sker i januari, då ”Bexar” släpps. Registrera intresse här.

Nya medlemmar i projektet är ANSO, Cirrascale, Cloud Central, Intalio, InterNap, MidoKura, Morphlabs, rPath och Vyatta.

Förutom Rackspace och NASA ingår följande företag och organisationer i OpenStack-samarbetet: AMD, ANSO, Autonomic Resources, Cirrascale, Citrix, Cloud Central, Cloud.com, Cloudkick, Cloudscaling, CloudSwitch, Dell, EnStratus, FathomDB, Intalio, Intel, InterNap, Iomart Group, Limelight, MidoKura, Morphlabs, Nicira, NTT DATA, Opscode, PEER 1, Puppet Labs, RightScale, Riptano, rPath, Scalr, SoftLayer, Sonian, Spiceworks, Vyatta, Zenoss och Zuora.

Mer information om OpenStack.
Följ OpenStack på Twitter: @OpenStack

Om Rackspace Hosting
Rackspace Hosting är världsledande inom lagring och molntjänster. De senaste fem åren har företaget varit med på Financial Times ‘Top 50 Great Place to Work in the United Kingdom’-lista. Rackspace erbjuder ett komplett utbud av IT-tjänster, inkluderat Managed Hosting, Cloud Hosting och Email & Apps. Rackspaces kunder har dygnet runt tillgång till den prisbelönta kundtjänsten Fanatical Support. För mer information se www.rackspacehosting.se.

Om NASA Nebula Cloud Program
NASA Nebula är en molntjänst baserad i NASA:s Ames Research Center. Den ger NASA:s vetenskapsmän och forskare tillgång till högpresterande data-, nätverks- och datalagringstjänster. Nebula gör att NASA kan dela och bearbeta stora uppsättningar vetenskaplig data och var ett av de tre viktigaste projekten i NASA:s tillgänglighetssatsning Open Government Plan. För mer information se http://nebula.nasa.gov.

Microsoft stämmer Motorola

Mjukvarugiganten Microsoft lämnade igår in en stämningsansökan mot mobiltillverkaren Motorola där de anklagar företaget för att vägra licensiera flera patenterade tekniker till ett resonabelt pris. Microsoft hävdar att Motorola kräver alltför höga avgifter när det gäller teknik rörande trådlösa nätverk och videokodning vilket de använder i bland annat spelkonsolen Xbox, Windows Phone 7 samt Windows 7.

Motorola å sin sida hävdar att priserna är rimliga och i enlighet med deras normala licensavgifter. De bägge företagen är redan sedan tidigare inblandade i ytterligare en patenttvist gällande Androidtelefoner.

Binero är i drift igen

Efter några timmars total utslagning så börjar nu webbhotellet Bineros tjänster återigen komma i drift. Enligt egen utsago så beror det på ett fel i lagringsmiljön men mer än så har Binero inte gått ut med än så länge. I september drabbades det prisbelönta webbhotellet av en allvarlig driftsstörning på grund av en överbelastningsattack men den gången drabbades framför allt kunder på deras äldre system. Denna gång drabbades i princip samtliga kunder.

Jag hoppas att Binero och andra företag tar efter mer av den öppenhet och transparens som genomsyrar exempelvis Facebooks verksamhet.